– Et liv i kjedsom åndløshet

plakat2

Baba og Adriana Folco Althoff imponerer i manesjen med kvikke bevegelser, humor og skøyeraktige påfunn, heter det i Cirkus Meranos souvenirprogram. Hvor gøy er det egentlig? Babas verden gikk for å se selv da Cirkus Merano hadde forestilling i Moss den 5. mars.

De kom fra en forrykende premiere i Fredrikstad ifølge pressen. Stor billeddekning i Fredrikstad Blad og og terningkast seks i Demokraten. Sirkusbransjen har en trofast alliert i lokalpressen. Den fortsetter å omtale sirkus som en underholdningsbegivenhet uten å trekke inn spørsmålet om dyrevelferd i vurderingen.

Forestillingen i Moss finner sted på Ørejordet og varer i vel to timer med et kvarters pause. Da får publikum mot å løse en ekstra billett komme bak kulissene og møte dyrene som reiser med Cirkus Merano. I tillegg til elefanten Baba byr sirkuset på kameler, papegøyer, ender, hunder – og en dressert katt! Baba kom inn mot slutten av forestillingen. Hun besteg først som vanlig krakken og løfte forbeina som hilsen til publikum. Så blåste hun til applaus ut stearinlys og avsluttet med å sitte på baken og legge seg ned. Så «vinket» hun farvel med et håndkle:

– Det er ikke mye annet å si om opptredenen enn at jeg finner den svært patetisk. I det minste slipper Baba å gjøre noe som er unaturlig. Man undres bare hvorfor hun må gjøre dette i det hele tatt. Et intelligent, følsomt og høyst sosialt dyr som en elefant burde ikke utføre dumme triks i en sirkusmanesje. Tyskerne har et godt ord for det: «stumpfsinnig». Det betyr kjedsom åndløshet. Hennes triste liv og opptreden kan bare sløve ned hennes sinn. Det finnes ingen fysisk eller psykisk stimulering, sier Dr. Marion Garaï, som også før har kommentert Baba.

Selv synes vi Babas bevegelser snarere virker trege enn kvikke, som det heter i programmet. Hun veier over tre tonn og i en alder av over 40 år er det tyngre å bevege kroppen i de stillingene hun kommanderes til. Leddene blir heller ikke akkurat mykere av temperaturfoholdene denne kvelden. Før opptredenen står hun i et telt i tilknytning til en transportvogn og temperaturen ute er 0-1 grader. Elefanter er følsomme for kulde. Blir den store kroppen nedkjølt, tar det lang tid å varme den opp igjen, heter det i Mattilsynets forslag til nytt regelverk for sirkusene. Nye regler krever at elefanter alltid skal ha tilgang til et sted som holder minst 15 grader C.

Baba utfører sine øvelser scenevant og rutinemessig. Hun vet hva hun må gjøre og hun gjør det, selv det å legge seg ned med tydelig anstrengelse. Adriana klapper og stryker henne over buken etterpå og belønner henne også med godbiter enkelte ganger under opptredenen. Adriana vifter og peker ellers med stokken som hun alltid har med seg i manesjen. Den er mer enn bare en dirigentstokk. I treningen av sirkuselefanter brukes den tradisjonelle redskapen elefantkrok (ankus) mot følsomme steder på elefantens kropp. Senere er det som oftest nok å vise en lignende redskap for å minne elefanten på smerten som den en gang har følt.

forside1 Elefanter er mer enn bare et innslag i sirkus. For Cirkus Merano er elefanten et symbol og brukes på plakater og souvenirprogrammets forside. Dette provoserte en innsender på debattsiden i Moss Avis den 7. mars. «Den leende elefantungen på sirkus Meranos plakater er et hån», skriver innsenderen og siterer en liten gutt som ble tatt med på sirkus for å ha en morsom time: «Mamma, de elefantene som gjør så mye rart, de ser så lei seg ut…»

Hva barna som var til stede i sirkusteltet på Ørejordet tenkte, kan man bare undres over. Og hvilket ansvar føler foreldre som gir barn denne opplevelsen av det intelligente, følsomme dyret – å se det bestige en krakk for å motta menneskers applaus. Graver de dypt i lommeboken eller betaler de lett når kjernefamiliens to voksne og to barn må ut med minst 1400 kroner for fornøyelsen, riktignok med andre opplevelser enn bare elefanten med på kjøpet ? Attpåtil må de betale 30 kroner per person for komme bak kulissene og møte Baba og de andre dyrene i pausen.

Reaksjonene er blandete, forteller frivillige fra organisasjonen NOAH som deler ut flygebladet “Tvunget til å underholde” til sirkusgjengere. Noen går forbi med stivt blikk, andre kaster flygebladet demonstrativt i bakken eller sier at utdelerne ikke vet hva de snakker om eller tar feil. Enkelte uttrykker også sympati. Nå er Cirkus Merano godt i gang med årets turné og har reist rundt sørspissen av Norge opp Vestlandskysten til Bergen, der det er forestilling de siste påskedagene. Her lokkes med «knalltilbud» for de som vil ta hele familien med på sirkus.

Tekst: Inge Sellevåg

Reklamer

Om ingesellevag

Pensjonert journalist, tidligere ansatt i Bergens Tidende (1968-2010).
Dette innlegget ble publisert i Om Baba. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s