Baba – et liv i fangenskap

«Babas verden» er en blogg om elefanter i sirkus med fokus på den indiske hunnelefanten Baba som reiser med Cirkus Merano. Bloggen skrives av pensjonert journalist Inge Sellevåg og lages i samarbeid med European Elephant Group (EEG). Bloggforfatteren er medlem av organisasjonen NOAH – for dyrs rettigheter og medlem av Dyrevernalliansen.

20120402_142930-

Baba er født vill i India. Fødeåret er usikkert. Det ble anslått til 1970 i en kartlegging av elefanter i europeiske sirkus som European Elephant Group (EEG) gjorde i 2008. Samme årstall oppgis av internettbasen Elephant Database. Hun ble importert til Tyskland og anskaffet av elefanttrener Amedeo Folco og konen Franziska i januar 1975 ifølge dokumenter som følger henne og som kreves i henhold til CITES, konvensjonen om handel med truete dyrearter. Cirkus Merano opplyser imidlertid i souvenirprogrammet for 2013 at Baba har vært i Folco-familien i over 40 år og har tidligere opplyst at hun kom dit da hun var to år.

Ifølge en avisartikkel fra 2012 basert på informasjon fra Cirkus Merano var Baba en av mange elefanter som var alene i livet. Hennes mor ble skutt av storviltjegere. Denne historien er ikke nærmere dokumentert. Alternativet er at hun ble fanget etter en av metodene som tradisjonelt er brukt for å fange elefanter i India. Ifølge professor Jacob V. Cheeran, en indisk ekspert på elefantfanging, kan hun ha blitt fanget etter metoden «Mela Shikar». Den er praktisert i det nordøstlige India. Elefanter som ble importert til Tyskland på 1970-tallet kom derfra. Under «Mela Shikar» sitter tre jegere på ryggen av en temmet elefant. De rir inn i en flokk av ville elefanter, sprer panikk og velger seg ut en ung elefant som fanges i en lasso.

Å bli fanget og revet bort fra familien har en umåtelig psykologisk effekt på en ung elefant (kalv).Traumet som den erfarer ved at tette bånd brytes setter et varig merke i elefantens bevissthet, hevder forskningsdirektør Joyce Poole. Resultatet kan bli post-traumatisk stress syndrom (PTSD), en alvorlig angstlidelse som utvikler seg hos mennesker som har vært i en livstruende situasjon eller er misbrukt fysisk eller seksuelt. De diagnostiske symptomene er plutselige gjenopplevelser av det opprinnelige traumet (flashbacks), mareritt og anfall av tilsynelatende umotivert aggresjon. En studie av ville elefanter i Afrika som plutselig angrep landsbyer, konkluderte at elefantene viste tegn til post-traumatisk stress lidelse.

Baba måtte før hun ble eksportert til Tyskland også med høy sannsynlighet gjennomgå «breakdown», en prosess der en elefant brytes ned fysisk og mentalt slik at den godtar å bli dominert av mennesker. I det nordøstlige India skjer dette ved at elefanten bindes fast til et tre eller lignende. Beina stress diagonalt så stramt at presset på leddene blir ekstraordinært og volder stor smerte. Elefanten nektes også mat, drikk og søvn og belønnes så med de samme midler for å få frem ønsket atferd. Etterpå kan selve treningen starte og Baba ble trent til å bli sirkuselefant etter metoden «free contact». Det innebærer bruk av den tradisjonelle redskapen elefantkrok (ankus). Den anvendes mot spesielt følsomme steder på elefantens kropp for å påføre den varierende grader av smerte slik at den stimuleres til å adlyde kommandoer.

onsa22dyr_4801844a

Baba eies og trenes idag av Amedeo Folcos datter Adriana Folco Althoff. De vokste ifølge Cirkus Meranos program opp sammen som gode lekekamerater og de var hovedattraksjon i sirkuset første gang i 2003. De vendte tilbake til sirkuset i 2004 og reiste deretter i to år med det danske Cirkus Benneweis, før de returnerte til Norge og Merano igjen i 2007. Så var Baba og Adriana et par år med det nederlandske Circus Herman Renz. Både i Danmark og Nederland ble Baba kalt «Baby» og hun er registrert i Elephant Database med begge disse navnene. Nå har hun og Adriana opptrådt med Cirkus Merano tre år på rad (2011, 2012 og 2013). Forholdet mellom er ifølge Merano-programmet «preget av gjensidig respekt og dyp kjærlighet».

«Babas verden» filmet Baba da Cirkus Merano besøkte Åsane, Bergen den 2. april 2012. I opptakene viser hun stereotyp atferd – gjentatte, ensformige bevegelser med kropp og hode fra side til side, også kalt «veving». Dr. Marion E. Garaï som har arbeidet for European Elephant Group, gjennomgikk filmopptakene og uttalte at Baba er frustrert, lei og trist. Hun karakteriserte atferden som en siste utvei for å unngå galskap og Dame Daphne Sheldrick, en av verdens fremste autoriteter på elefanter, sa at stereotyp atferd indikerer psykose. Professor Gay Bradshaw som oppdaget post-traumatisk stresslidelse hos elefanter, sa at man ikke trenger være ekspert på elefanter for å se at Baba lider mentalt. Hun er nedbrutt i ånd og sinn og Bradshaw anbefalte at det straks stilles en diagnose, med påfølgende behandling.

Om bloggforfatteren: Inge Sellevåg (64) var journalist i Bergens Tidende fra 1968 til 2010. Han har ingen formell utdannelse utover gymnas og jouralistlære, men spesialiserte seg gjennom kurs og studieopphold ved det europeiske fysikklaboratoriet CERN på populærvitenskap, forskningsformidling og undersøkende journalistikk. Han er medforfatter til boken «The Search for Infinity», om partikkelfysikkens og kosmologiens oppdagelser, og har Den store journalistprisen (2000).

Tekst: Inge Sellevåg

Reklamer

Om ingesellevag

Pensjonert journalist, tidligere ansatt i Bergens Tidende (1968-2010).
Dette innlegget ble publisert i Babas verden, Om Baba og merket med , , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

10 svar til Baba – et liv i fangenskap

 1. Pia Hansen sier:

  Bruk din tid som pensjonist til å heller hjelpe fattige barn i Afrika. Elefanter dør nå ut i cirkus. Det kommer ingen nye til. Alternativ til bama er å bli avlivet.

  • Sophie sier:

   Hva er det du sier? Att mennesker er mer verdt enn dyr? Nei, vet du hva Pia Hansen, det der blir for dumt å si.

  • frida sophie sier:

   For en kommentar. For det første burde denne mannen få skrive akkurat det han selv måtte ønske. dessuten brenner han for dette, og det er en god sak han driver med. Hva vet du om han egentlig bruker resten av sin tid på? Kanskje han hjelper disse barna i afrika. Men visse mennesker forstår jo ikke slikt før de er i situasjonen til den som sliter selv.

  • Caroline sier:

   jeg syns det er viktig at folk blir «aware» på hva det egentlig kan føre til…. og du, i stede for og klage på andre sin blogg.. skriv om det selv….. jeg syns derimot dette ver et flott innlegg og en hjerteknusende historie….

  • Silje sier:

   At du virkelig kan si noe sånt, Pia. «Alle» hjelper «fattige barn i Afrika» – som forresten er et utrolig ignorant uttrykk. For det første, ikke alle barn i Afrika er fattige (husk på Afrika er et kontinent, ikke et land…), for det andre, så finnes det fattige barn over hele verden, til og med i Norge. Så hvis du syns så synd i alle fattige barn der ute så hjelp til selv og gi blaffen i hva andre gjør med livet sitt.
   Dyr får alt for lite oppmerksomhet og respekt, de er tross alt våre medboere her på jorden, vi stammer alle fra samme organisme til syvende og sist. Og jeg hjelper heller dyr som ikke kan forsvare seg, og som aldri kan gi uttrykk for sin lidelse.

 2. alexandra sier:

  Denne form for dyreplager gjelder ikke bare elefanter! alle burde gå inn i seg selv og se på hva som faktisk skjer. Vi har gjort oss selv til den superior rase, vi spiser og bruker alle dyr slik det er best for oss. Kvalmende. Jeg så filmen earthlings for en god stund siden, aldri aldri mer skal jeg snu ryggen til et så omfattende samfunnsproblem. Hjertet mitt blør, jeg vil absolutt ikke være en del av det.

  • Synnøve sier:

   Neinei, selvsagt gjelder det ikke bare elefanter, men det er da greit at noen tar opp det ene dyret? Hadde bare blitt rotete og ufroståelig hvis man skulle ta med alle dyr som har det vondt, for vi vet det er mange! Helt enig med deg i at vi må gå inn i oss selv og se mer, for det er helt sykt hvordan vi behandler andre arter. Men man må kunne bruke dyr til en viss grad, det har jo alltid vært sånn! Spise dyr, og bruke dyreskinn til klær osv., slik er det jo med alle arter! Katt spiser mus, gaupe spiser katt osv.. Men dyr hører ikke til i fangenskap!

 3. Synnøve sier:

  At noen kan behalde dyr sånn! Jeg blir så trist av å se for meg selv i samme situasjon, leve meg inn i hvordan jeg ville hatt det da jeg ble revet bort fra foreldrene mine da jeg var liten, og måtte leve med minnene for resten av livet, mens jeg blir oppdratt på nytt med vold og grusomheter. Tenk å binde et forsvarsløst dyr å nekte den næring og søvn! Hvem er disse folka?

 4. Maria sier:

  Dette bør tas opp skikkelig for en gangs skyld.
  Dette er dyreplageri, og jeg tror ikke de som jobber i alle disse sirkusene forstår probleme.
  Elefanter hører ikke til i en vogn eller på en scene men i Afrika, de er jo ville, og det syntes jeg de skal forbli.
  Jeg skjenner at jeg blir skuffet og sur, trist og irritert inni meg.
  Det blir rett og slett for dumt!!
  Uffffff….

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s