– Merano gambler med sikkerheten

– Dette er veldig farlig situasjon. Det er helt uansvarlig å la barn komme så tett på en elefant. Cirkus Merano gambler med publikums sikkerhet. En elefant i sirkus er uansett en vill elefant og er et sterkt dyr som kan reagere lynraskt og uforutsigelig. Vi har nok eksempler på at det plutselig har gått galt, sier Olaf Töffels, viseformann i European Elephant Group (EEG). Han kommenterer et bilde (nedenfor) og en video som «Babas verden» tok opp da Cirkus Merano besøkte Åsane, Bergen tirsdag den 2. april.

IMG_4739

Dette bildet ble tatt i pausen under forestillingen i Åsane den 2. april. Som vanlig fikk publikum komme bak kulissene og hilse på dyrene til Cirkus Merano mot å etale en ekstra billett a kroner 30 person. Baba stod på et betonggulv inne i et lukket telt med en smal døråpning i duken. Baba var sammen med sin eier og trener Adriana Folco Althoff og hadde en haug med brødbiter foran seg. I tillegg var en sirkusansatt (blå genser) til stede og Adrianas bror Amedeo Folco jr som opptrer med sirkusets kameler, var innom. Han ga Baba kvister og greiner.

Det var kvelden for en sjarmoffensiv. Under en fremvisning utendørs på Stord den 27. mars som også ble filmet, var publikum oppstilt bak et gjerde noen meter fra elefanten. Barn fikk komme frem en og en for å gi Baba mat. I Åsane fikk publikum komme tett på igjen slik de gjorde da Merano besøkte Moss den 5. mars. Barn fikk komme innenfor sperrebåndene omkring innhegningen og hilse på Baba. Foreldrene ventet i nærheten eller gikk om ønsket frem sammen med barna. Adriana trallet og sang for Baba og klappet og kysset henne. Barna reagerte med en slags skrekkblandet fryd. Flere la merke til at Baba hadde glitter på hodet som hun har i manesjen. Glitteret reflekterte lys fra lyskasteren i det halvmørke teltet.

Nedenfor er videoen som «Babas verden» tok opp i teltet. Siri Martinsen, leder av NOAH – for dyrs rettigheter, har også sett den og har denne kommentaren: – Interaksjonen mellom Baba og hennes eier gir et litt merkelig inntrykk. Det ser ut som elefanten av og til kommanderes til å ta imot mat fra publikum. Det er vanskelig å si om denne seansen egentlig er et innøvd nummer snarere enn «hvile». Det har vi sett også med andre elefanter i sirkus. Hver minste bevegelse enten det er å drikke vann, «hilse på» publikum eller stå og «hvile» gjøres på en regissert måte med mennesker tilstede som gir mer eller mindre synlige kommandoer:

– Dette er «en vanlig dag på jobben» for Baba. Hun gjennomfører seansen slik vi utfører våre daglige rutiner uten å stille spørsmål ved dem og det kan godt være at hun ikke føler seg forstyrret i den situasjonen vi ser i videoen. Men det motsatte kan også være tilfelle. Enkelte elefanter liker ikke at noen nærmer seg dem når de spiser og en elefants reaksjon er alltid uforutsigelig. Blir elefanten uroet, det kan også være en brå lyd, kan den snu fra total ro til total aggresjon på et øyeblikk. Ingen kan se det komme eller hindre det. De fleste angrep er kommet fra elefanter som er beskrevet som svært rolige og forutsigelige, sier Olaf Töffels.

Det er registrert over 200 tilfeller der elefanter har angrepet passere eller publikum. – Mørketallene er trolig mye høyere, sier Töffels. European Elephant Group (EEG) har verdens trolig største database over elefanter i sirkus og dyrehager og har de siste 20 årene publisert seks store rapporter som dokumenterer deres levekår. Gruppen publiserer også oversikter over ulykker med elefanter. En alvorlig hendelse fra de senere år inntraff i Lautkirch, Tyskland i 2010. En hunnelefant grep med snabelen en ung far hadde sin 9 måneder gamle sønn på armen, presset dem mot et gjerde og slengte dem gjennom luften fire meter. Les om Benjamin her.

En elefant kalt Baby stakk av fra et sirkus i Blackpool, Irland den 29. mars 2012. Hendelsen ble filmet og videoen gikk verden rundt. En sirkusarbeider ble livstruende skadet av elefanten noen dager senere mens han holdt på å rengjøre den. Samme måned drepte en tidligeresirkuselefant i New Zealand uforklarlig sin passer. Av andre registrerte ulykker nevner EEG at en elefant i en dyrehage i München i 1968 tok en 3 år gammel jente i snabelen og knuste henne. En ung, gravid kvinne ville gi en elefant noe annet å spise enn høy og fikk et snabelslag så hun falt bakover, uten å bli alvorlig skadet. En safariturist red på en elefant og ville etterpå gi den frukt. Elefanten grep turisten med snabelen, slo ham mot bakken og drepte ham.

IMG_4724

– Vi må huske at elefanter i sirkus fra starten er traumatiserte individ. Mange lider av posttraumatisk stress-syndrom (PTSD), sier Olaf Töffels. Adriana Folco Althoff gir Babas dag struktur og de to har sikkert et godt forhold, understreker han. Ifølge sirkusets informasjon er de bokstavelig talt vokst opp sammen, som lekekamerater. Men det er ikke poenget når det gjelder sikkerhet: – Inne i teltet med publikum tett på har verken Adriana eller medhjelperen i realiteten kontroll om noe skulle skje. Det er derfor denne situasjonen er så farlig for barna som er til stede, sier Töffels og minner om at elefanter har avanserte kognitive evner:

– Vær trygg på at Baba vet hvilken situasjon hun er i. Elefanter kan evaluere situasjoner, menneskene som er sammen med dem, innflytelsen de har og til og med deres rangordning, hvem som er lederen osv. Noen venter i ukevis til de har sjekket ut den beste situasjonen for et angrep hvis de har først har bestemt seg. På forhånd oppfører de seg helt korrekt og det er bevist at angrep oftest skjer når bare én person arbeider med elefanten, sjelden når to eller flere personer er der. Oftest angriper også hunnelefanter og unge elefanter, sier Töffels.

Baba var for øvrig inne i teltet også den siste timen før forestillingen. Kamelene lå ute i en innhegning i det fine været. Hele teltet virket lukket også da sett fra utsiden av sperringene omkring sirkusområdet, men det var ikke mulig å se det sikkert. Den 2. april ifjor da Cirkus Merano sist besøkte Åsane, var langsiden av teltet åpen, slik at hun hadde et utsyn. «Babas verden» filmet da Babas stereotype atferd. Nå er i hvert fall sikkerheten skjerpet på dette området slik at det blir vanskeligere å dokumentere elefantens atferd. NOAH-medlem Linda Grundtvig fikk imidlertid et glimt av Baba da Merano besøkte Stord den 27. mars. Hun ble samtidig vitne til hvordan en passer behandlet kamelene like ved:

– En passer slo flere ganger umotivert en kamel på snuten flere ganger og sparket den også i foten flere ganger. Han slo flere ganger før jeg fikk filmet og jeg lurte på om han provoserte eller om han var usikker på om vi så det. Vi stod mellom noen vogner. I hvert fall ble jeg veldig provosert, sier Linda Grundtvig til «Babas verden». Baba som vi ser mest av i videoen, viser her ingen åpenbar stereotyp atferd, men spisingen kan minne den låste atferden som Dr. Marion E. Garaï påpekte når hun så en video der Baba spiser høy som «Babas verden» filmet ifjor.

Tekst og foto: Inge Sellevåg

Se også engelsk versjon av «Babas verden».

Reklamer

Om ingesellevag

Pensjonert journalist, tidligere ansatt i Bergens Tidende (1968-2010).
Dette innlegget ble publisert i Elefanter i sirkus, Om Baba og merket med , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

1 svar til – Merano gambler med sikkerheten

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s