Når nok kan være nok…

Det skulle være et eksklusivt minne. Ansatte i et firma stod oppstilt sammen med hunnelefanten Benjamin for å bli fotografert. Plutselig grep elefanten med snabelen en 24 år gammel far og hans 9 måneder gamle sønn, presset dem mot et gjerde og slengte dem gjennom luften fire meter. Det kunne gått fryktelig galt.

luna-elefant1_500

Benjamin reiste med det tyske Zirkus Luna og hadde vist et ustadig temperament tidligere. I 2000 slo elefanten en mor og hennes seks år gamle sønn med snabelen. Gutten slapp fra det med sjokket. Moren ble innlagt på sykehus med mistanke om hjernerystelse. Sirkuset fikk en advarsel, men fortsatte å tillate at Benjamin hadde nær kontakt med publikum. Bildet over der barn rir på ryggen til elefanten under en forestilling, ble publisert av den tyske avdelingen av dyrevernorganisasjonen PETA. Den engasjerte seg for å hindre flere ulykker med Benjamin.

Den 17. september var Zirkus Luna i Lautkirch, Tyskland. Sirkuset leiet elefanten ut til et privat firma som hadde fest og ville tilby sine ansatte noe spesielt. De ble oppstilt for et gruppefoto med elefanten bak dem. Den reagerte så raskt at ingen skjønte hva som skjedde før det var over. Den unge faren med sønnen på armen slo seg alvorlig da etter å ha blitt slengt av gårde på sekunder. Han kom på sykehus, ble operert flere ganger og mistet en nyre. Heldigvis greidde han å beskytte sønnen med armene i fallet. Gutten kom fra det med et lårbeinsbrudd.

Det er uvisst hvorfor elefanten reagerte. Den ble kanskje av lyder fra trafikk i bakgrunnen eller av sammenstimlingen av mennesker da bildet skulle tas. Eller kanskje Benjamin var i en situasjon der hun plutselig bestemte seg at hun hadde fått nok av sirkuslivet. Dame Daphne Sheldrick, en ledende internasjonal autoritet på elefanter, skriver i en uttalelse til «Babas verden» at hvis man behandler dem dårlig, er det en oppskrift for katastrofe: «Elefanter er fredelige av vesen, men når den tid kommer at de føler at de må gjøre opp, kan de være svært farlige».

Tekst : Inge Sellevåg

Reklamer

Om ingesellevag

Pensjonert journalist, tidligere ansatt i Bergens Tidende (1968-2010).
Dette innlegget ble publisert i Elefanter i sirkus og merket med , , , , . Bokmerk permalenken.

1 svar til Når nok kan være nok…

  1. Tilbaketråkk: - Merano gamler med sikkerheten | Babas verden – om elefanter i sirkus

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s