En trist kveld i Åsane

Mest av alt er det trist. Trist for Baba, som tvinges til å underholde. Trist for Adriana, som så godt hun kan pleier illusjonen om deres «lysende samspill» (Cirkus Merano). Og trist på vegne av publikum. Foreldre med barn og besteforeldre med barnebarn som applauderer at verdens største landdyr, den intelligente og følsomme elefanten, utfører sine latterlige og dels nedverdigende øvelser i manesjen. Er dette 2013 ?

Øyeblikksbilde 1 (07.04.2013 22-09)

Ingen sirkuselefant utfører sine øvelser frivillig. Heller ikke Baba. Også hun er trent til oppgavene, for eksempel sitte på krakken i manesjen slik hun gjorde under forestillingen i Åsane den 2. april (bildet). Og treningen av elefanter i sirkus er brutal inntil det ekstreme, uttalte Dame Daphne Sheldrick til «Babas verden». Hun er en av de fremste autoritetene på elefanter internasjonalt og la til : «De tvinges gjennom frykt for represalier om de ikke adlyder, til å utføre unaturlige handlinger for den såkalte underholdning av mennesker».

Det publikum ikke ser er redskapen elefankrok (ankus). Den brukes i treningen for å kontrollere en elefant og anvendes mot spesielt følsomme steder på elefantens kropp med varierende grad av smerte. Under opptreden er det oftest nok å bruke en redskap som ligner en elefantkrok for å få elefanten til å lystre. Babas trener Adriana Folco Althoff bruker vanligvis en stokk, men denne kvelden i Åsane skal inntrykk av tvang ryddes helt bort. Hun har en rose i hånden.

Norske dyrevelferdsmyndigheter har lukket øynene til hvordan elefanter trenes. «Alle elefanter som opptrer på norske sirkus oppholder seg utenfor Norge når det ikke er sirkussesong. Hvilke treningsmetoder som benyttes, er følgelig høyst uvisst», heter det i rapporten fra Mattilsynets vitenskapskomité (2008). Heller ikke i Mattilsynets forslag til nytt regelverk for elefanter i sirkus sies noe om treningen og en eventuell konflikt med dyrevelferdslovens paragraf 26. Den sier at den som trener dyr og den som bruker dyr til fremvisning og underholdning, også arrangør avslike aktiviteter, skal påse at dyret ikke påføres frykt eller skade.

Det var en vanlig kveld på jobben for Baba i Åsane. Hun kommer inn mot slutten av forestillingen og bestiger med sine over tre tonn krakken i manesjen, snurrer rundt på den og viftet med forbeina til publikum. Manesjen er mørklagt under bestigningen. Det er ikke mulig å se denne gangen om Baba er blitt stivere i leddene og sliter mer med å komme seg opp på krakken. Hun er over 40 år og elefanter i sirkus er med årene utsatt for leddgikt.

Etterpå må hun sitte på krakken og løfter forbeina. Denne øvelsen legger et sterkt press på de indre organer og kan medføre at en elefant utvikler brokk. Etter en ny runde på krakken med løfting av beina snurrer hun rundt med en fot på en liten krakk, spruter sagmugg over kroppen og står med bakbeina i kryss. Så følger den lite vakre sluttscenen, der Baba etter å ha blåst ut stearinlys må legge seg ned på siden og vifte med beina i løse luften. Igjen til applaus. Her kommer en vakt bort, pikker meg i skulderen og sier at det ikke er tillatt å filme hele tiden.

Igjen ledes tankene hen på dyrevelferdsloven. Dens paragraf 3 under generelle bestemmelser sier at dyr skal beskyttes mot fare for unødige påkjenninger og belastninger. Paragraf 26 gjentar at den som trener og fremviser dyr, samt arrangør av slik aktivitet, skal påse at dyret ikke ikke utsettes for unødige påkjenninger og belastninger. Mattilsynet har problemer med å finne faglig litteratur som belyser konsekvensene av forskjellige stillinger og øvelser for elefanter. Det har derfor foreløpig bare foreslått et forbud mot at elefanter «står på hodet». Det er en avlegs praksis som de fleste elefanttrenere for lengst er gått bort fra.

EU-parlamentet har dessuten slått fast at dyr i sirkus er en del av den europeiske kulturarven, sier Merano-direktør Knut Dahl. Det er en sannhet med modifikasjoner. EU-parlamentet vedtok den 13.10. 2005 en resolusjon om nye utfordringer for sirkusene som en del av den europeiske kultur. Det var uenighet i parlamentet om fremvisning av dyr skulle innkluderes i kulturbegrepet og EU har siden den gangen sprøytet betydelige midler inn i arbeidet med å utvikle en sirkusform uten dyr. Resultatet kan bli et EU-direktiv om dyrefrie sirkus.

I mellomtiden har fire land i den europeiske unionen forbudt elefanter og andre ville dyr i sirkus: Østerrike, Hellas, Finland- og sist Slovenia, som vedtok et forbud for en måned siden. Neste land blir trolig Nederland. Den nederlandske regjeringen kunngjorde ifjor at den ønsker å forby ville dyr i sirkus og samarbeider nå nært med dyrevernorganisasjonen Wilde Dieren De Tent Uit for å få på plass lovteksten. Den britiske regjeringen har også lovet å forby ville dyr i sirkus. Den arbeider med å utforme forbudet og er blitt kritisert for at arbeidet tar lang tid.

Norge har tatt mål av seg til å bli et «foregangsland» i motsatt retning. Landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) bestemte ifjor høst på tvers av alle faglige tilrådinger at elefanter fortsatt skal tillates fremvist i norske sirkus. Også det trist å reflektere over denne kvelden i Åsane. Trist at en nasjon som holder humanitetens ideal høyt kan gi legitimitet til en så meningsløs fremvisning av et flott dyr som elefanten. Verken rosen som treneren har i hånden, lyskasternes fargespill og resten av sirkusillusjonen kan skjule at denne opptredenen åpenbart er vanskelig å forsvare ut fra dyrevelferdslovens formål – respekt for dyrene.

Tekst og foto: Inge Sellevåg

Reklamer

Om ingesellevag

Pensjonert journalist, tidligere ansatt i Bergens Tidende (1968-2010).
Dette innlegget ble publisert i Elefanter i sirkus, Om Baba og merket med , , , , . Bokmerk permalenken.

7 svar til En trist kveld i Åsane

 1. Endelig en journalist som skriver av empati for dyrene . Deter jo fullstendig vanvittig å få ekefanter til å sitte og hvor er empatien for andre levende skapninger . Alle vet at dyrene lider , jeg har faktisk fått det svar av publikum når jeg har levert løpesedler at de skal kose seg, deter ungene som bryr seg og ikke har lyst å gå inn når de hører hvordan elefantene blir behandlet med elektrosjokk m.m Nå må Mattilsynet slutte å fifle med sirkusdirektører. Sroipp denne meningsløs edyreplageriet . Elefanter er intelligente flokkdyr . DET ER GRUSOMT HCV ASOM GJØRES MOT DEM

 2. Tonje Strømstad sier:

  Utrolig bra skrevet Inge! Endelig en journalist som er kritisk og skriver sannheten om livene til disse dyrene.

 3. Rita sier:

  De som drar på sirkus, de som tar med barna sine til sirkus er grusomme mennesker.. Såklart vil det være gøy å utrolig flott å se de flinke dyrene gjøre triks, når man vet hva som foregår bak de låste dører. Jeg kommer aldri til å støtte en slik underholdning. Disse dyrene lever hele sitt liv på vandring til nye forestillinger, blir slått,pisket på, og får aldri oppleve livet sitt som dyr burde gjøre..
  Hvorfor må det være slik? At vi mennesker syns dette er underholdende? Skam dere

 4. Cath sier:

  Grusom dyreplageri. Våre gutter på 3 og 5 kommer aldri til å få se en sittende elefant. Takk for en flott artikkel♡

 5. Evy sier:

  Ja dt e bedre å sleppe tamme dyr ut i vill marken så de kan dø en sakte død.. Eller så kunne de jo bare ha skutt dn når dn ble født.. Fangenskap e aldri dt samme som i villmarken.. Da får vi legge ned alle zoo’ene også.. Sleppe ut alle husdyr og så videre..

 6. marte sier:

  evy.. dette blir litt mye og ikke bare elefant snakk, men for kort sakt: Vi har høgt ned, og brent skog,sugt ut olje, byggt betong og industri over store deler av det som en gang var natur. Vi bare kjører på og tenker bare på økonomi, olje, penger og vekst, kjendiser, status osv……..vannressursene blir solgt til coca cola company o.l…. nei vi mennesker i dag er fulle av aspertam,fluor og dårlige fettsyrer, kjemikalier fra maten vi spiser og vi blir syke av vaksinene våres og media sprøyter ut masse propaganda for å holde folket sovende! Vi får søren meg rydde opp å gi dyrene områder som kan være fristedene deres. Har forresten dyr selv jeg, men de går løst, og de stikker ikke av og jeg kjører ikke rundt i alle nordens byer med dem og tvinger de til å stå på to og stappe dem inn i ei lita boks å kjøre videre dag ut og dag inn. Ærlig talt! Baba burde få komme til en plass hvor hun kan få boltre seg, gå i gresset, være med andre elefanter, om ikke tilbake til villmarken, men bedre en hvor huner nå!! Hva gjør vi med mennesker som har vært i krig og får post traumatisk stress syndrom? de får hjelp!!!! De burde vi kunne gjore for dyrene ogsa! Ærlig talt er vi laaangt fra å ha god nok dyrevelferd her i landet. Dyrene har blitt en industri, og det er trist, for de er levende vesener som oss. men vi er jo fortsatt mentalt laaangt tilbake i tid. får håpe menneskene en gang våkner opp å ser hva i alle dager det er vi driver med. Rene skjære galskapen. Føler meg ikke helt fri jeg heller. Men jeg har valg. Og jeg vil være en stemme, for de som ikke har det. Så kan jo du bare ha meningene dine 🙂

 7. Ida C.S.Fosser sier:

  Jeg har vært på sirkus to ganger!Jeg har aldri vært der etter at jeg fikk vite det med dyrene!!Da sluttet jeg å reise ditt!!Forferdelig!!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s