– Elefanten kan dø av denne øvelsen

Det å sitte på en krakk som Baba gjør hos Cirkus Merano kan medføre alvorlige helseskader og til og med døden. Det fremgår av et dokument om de påkjenninger og belastninger som sirkuselefanter utsettes for når de fremvises i manesjen. Dr. Marion E. Garaï har sett videoen av Babas opptreden i Åsane den 2. april og har sendt «Babas verden» dokumentet. Det viser til forskningslitteratur om de aktuelle skadene.

baba sitter

Elefantkroppen er ikke bygget for å gjøre de triksene som må utføre i sirkusmanesjen, skriver Marion Garai og viser når det gjelder sitteøvelsen til en studie av den tyske elefantspesialisten A. Kuntze fra 1989. Han konkluderte at når en elefant sitter, øves et overdrevent press på den kuppelformede muskelen som skiller brysthulen og bukhulen (diafragma). Muskelveggen kan revne og de indre organene kan trenge ut åpningen i bukveggen (brokk). Tilstanden kan være dødelig hvis for eksempel tarm, blære og livmor blir inneklemt og blir nekrotisk.

Det indre presset under sitteøvelser er vel kjent blant elefanttrenere. De kommanderer rutinemessig elefanter til å tømme seg før de går inn i manesjen for å hindre at problemet oppstår under fremvisningen. Det ble filmet at Baba ble kommandert til å tømme seg før en forestilling i Haarlem, Nederland i desember 2008. Året før oppstod en pinlig situasjon i Bergen. Baba bæsjet i manesjen i midt under et nummer og trillebårer og spader måtte frem i all hast. Bergens Tidende fremstilte også det som en del av underholdningen.

De fleste øvelsene som elefanter utfører i sirkusmanesjen er en risiko for dyrets helse og belaster særlig ledd og sener. Belastningene fører til smerte, betennelse og hevelse og kan lede til lamhet og andre bevegelsesproblemer. I tilegg kan degenerative leddsykdommer forekomme, skriver Dr. Marion Garaï. Her er videoen med hele opptredenen til Baba i Åsane den 2. april:

– Baba må sitte på krakken og løfte forbeina opp i luften (0.37). Hun må gjøre det igjen når hun sitter på gulvet i manesjen (4.21). Det er ikke naturlig atferd for en elefant. Hun må også «stå på hendene» med å bare bruke forbeina (1.05) og må stå på bakbeina (1.23). Ingen av delene hører ikke til elefanters naturlige atferd og kan føre til leddsykdommer, slitasjegikt (artrose) og andre problemer som forskningslitteraturen beskriver, sier Olaf Töffels, viseformann i European Elephant Group. Han har også sett videoen av Babas opptreden i Åsane.

– Det å legge seg ned er naturlig for en elefant (4.01), sier Töffels: – Spesielt eldre elefanter fortrekker imidlertid å legge seg ned i en helling lik en sanddyne for at det skal være lettere å komme seg opp igjen. Det er åpenbart at den 40 år gamle Baba kjemper for å komme tilbake på føttene. At hun får kaste sagmugg over seg (2.34) er beroligende på atferden, sier Töffels.

Marion Garaï viser til en studie (Lindau, 1970) som sier at øvelser som å stå på ett bein fører til at elefantens ledd, sener og lemmer slites for tidlig. Studien bekrefter videre at de tvunge stillingene med å stå på for- eller bakbein kan føre til lamhet og er særlig farlige for yngre dyr. Selv elefanttrenere bekreftet at spesielt det å stå på to bein utsetter dyret for fare. På bildet nedenfor hviler over tre tonn tunge Baba kroppsvekten på forbeina mens hun løfter bakparten.

på forbeina

En studie utført av zoologer ved dyrehagen Schönbrunn i Wien konkluderte at en elefants helse skades hvis den tvinges til å innta unaturlige stillinger som å «stå på hendene», reise seg på bakbeina eller knele. Slike stillinger kan føre til skader i ledd og ryggsøyle og til til at neglene sprekker. Balanseøvelser kan føre til problemer i albuer og knær (Schwammer et al. 1996).

En gruppe ved veterinærinstituttet ved universitetet i Wien undersøkte elefantens bygning og fant at bakbeina er forskjellige fra bakbeina til de fleste andre pattedyr (Weissengruber et al. 2006a). Lår og nedre del av beinet står loddrett oppå hverandre i 180 graders vinkel for å lette den store kroppsvektens trykk på sener, muskler og ledd. Kneet ligner menneskets kne og har en fin struktur som er utviklet gjennom evolusjonen for å bære 40 prosent av elefantens enorme vekt. Hovedbevegelsene er bøying og strekking opp mot 142 graders vinkel. Hvis en elefant må stå på bakbeina, hviler 60 prosent av kroppsvekten på disse. Det er et enormt press for ledd, muskler og sener og elefantkneets fine strukur og kan føre rivninger og slitasje.

Elefanter har forholdsvis svake muskler og har ikke den styrken som folk flest tror at de har. Muskelstyrken vokser ikke proporsjonalt med kroppsmassen og tverrsnittet av musklene er viktig. Det er mindre jo større dyret er. Derfor er presset på muskler, sener og bein spesielt stort når elefanten må stå på to bein eller deler av kroppen som hode og ett bein (Kurt 2008).

Veterinærgruppen i Wien studerte også elefantfoten (Weissengruber et al. 2006b). Elefanter går ikke på hele fotsålen som mennesker gjør eller på tærne lik hesten, men noe midt imellom. Mellom bein og såle er en høyt spesialisert pute som sikrer smertefri bevegelse. Puten utvider seg og trekker seg sammen når dyret går. Fotsålen er også et sanseorgan. Elefanten kan føle vibrasjoner i bakken som fjern torden, jordskjelv og ultralydrop fra andre elefanter.

på liten krakk

Mattilsynet skriver i sitt forslag til nytt regelverk for elefanter i sirkus etter at landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) bestemte at de fortsatt skal tillates fremvist: «Elefanter er store, tunge dyr, noe som i seg selv gjør dem utsatt for belastningsskader ved unaturlige stillinger. Fysikken gjør at de verken kan hoppe, trave eller galoppere, og de fordeler vekten sin på minst tre bein under normale omstendigheter». Dyrevelferdslovens generelle forbud mot belastende øvelser (paragraf 8) gjelder også elefanter, heter det. I tillegg presiseres at det skal tas hensyn til elefanters tyngde og kroppsbygning ved trening og fremvisning.

Mattilsynet har imidlertid problemer med å finne faglig litteratur som belyser konsekvensene av forskjellige stillinger og øvelser for elefantene. Det eneste som anses som dokumentert unaturlig atferd er at elefanten «står på hodet», det vil si med bare frambeina og hodet i bakken. Det foreslås derfor et konkret forbud mot denne øvelsen. Den er en avlegs praksis som de fleste elefanttrenere idag har gått bort fra og har vært forbudt i Tyskland siden før 2000.

Studien om den farlige sitteøvelsen (Kuntze 1989) er beskrevet i «A Review of the Welfare of Zoo Elephants» (Clubb and Mason 2002), en hovedkilde i rapporten fra Vitenskapskomiteén for mattrygghet (VKM) som Mattilsynet brukte da det i 2009 foreslo et forbud mot elefanter i sirkus. VKM nevnte ikke studien. Komiteen påpekte bare at det var gjort svært få undersøkelser som direkte viser hvilke belastninger dyr utsettes for i sirkus og at det er uvisst hvilken belastning fremvisning medfører for dyrene. Kuntze 1989 er ellers referert i «Are wild animals suited to a travelling circus life?» (2009), den første globale studien av elefanter i sirkus som ble utført av britiske forskere ved universitetet i Bristol, England.

Den britiske studien er til nå ikke trukket inn i norske fagvurderinger. Den konkluderte at utilstrekkelig diett og oppholdsforhold og effekter av gjentatte opptredener kan føde til betydelige helseproblemer for ville dyr i sirkus. I tillegg til belastende øvelser ble det påpekt at nærværet av publikum og lyder og støy i manesjen både innen- og utenfor det menneskelige ørets rekkevidde stresser dyrene og kan forårsake kritiske endringer i fysiologiske parametre.

– NOAH mener det er svært viktig å få Mattilsynet til å ta til etterretning den nye informasjon om øvelsene som elefantene tvinges til, sier Siri Martinsen, leder av NOAH for dyrs rettigheter, til «Babas verden». NOAH ønsker å sende informasjonen som et etter-skriv til Mattilsynets høring om det nye regelverket for elefanter i sirkus og mener at de øvelsene som nevnes må spesifiseres å være forbudt. – NOAH har for øvrig allerede poengtert overfor Mattilsynet at også det å leve et stillestående liv og være utsatt for så mye transport er belastende for elefantene, men at øvelsene er såpass risikable må Mattilsynet ta alvorlig, sier Siri Martinsen.

Tekst og foto: Inge Sellevåg

Reklamer

Om ingesellevag

Pensjonert journalist, tidligere ansatt i Bergens Tidende (1968-2010).
Dette innlegget ble publisert i Eksperter, Om Baba og merket med , , , , , . Bokmerk permalenken.

4 svar til – Elefanten kan dø av denne øvelsen

  1. Tilbaketråkk: Nei til ville dyr i sirkus, ja til eget dyrepoliti | Per-Arne Larsen

  2. Randi Synnøve Solvang sier:

    la dyra leve i naturen og slutt med dyreplageri !!!!!!!!!!

  3. Tilbaketråkk: Ja til sirkus – uten dyr! | Dyrerettighetsaktivisten

  4. Flott og informativt, men trist, innlegg. Jeg har skrevet om dyr i sirkus, som jeg blant annet har basert på disse opplysningene.

    http://dyrerettighetsaktivisten.com/2013/04/20/ja-til-sirkus-uten-dyr/

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s