– Dyrevelferdsloven må anvendes

linn krogstad foto dyrebeskyttelsen

– Loven om dyrevelferd av 2009 må anvendes i forhold til de påkjenninger og belastninger som elefanter utsettes for når de opptrer i sirkusmanesjen, sier pressekontakt Linn Krogstad i Dyrebeskyttelsen Norge (bildet) til «Babas verden». Dyrebeskyttelsen støtter NOAHs forslag om at Mattilsynet må ta til etterretning den dokumentasjonen om mulige skader på ledd, sener og muskler og den livsfarlige sitteøvelsen som Dr. Marion E. Garaï fremla i «Babas verden».

Landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) har bestemt at det fortsatt skal være tillatt å bruke asiatisk elefant i norske sirkus. Han fattet beslutningen på tvers av råd fra Mattilsynet og andre faginstanser som ønsket å forby elefanter i sirkus. Mattilsynet ble mot sin vilje satt til å utarbeide et nytt regelverk for hold og fremvisning av elefanter som har vært ute på høring med svarfrist den 15. mars i år. Mattilsynet gjennomgår nå høringssvarene.

Mattilsynet påpeker i forslaget til nytt regelverk at elefanter er store og tunge dyr. Det i seg selv gjør dem utsatt for belastningsskader ved unaturlige stillinger og elefanter fordeler under normale omstendigheter sin vekt på minst tre bein, heter det. Det understrekes at det generelle forbudet mot belastende øvelser for dyr i sirkus også gjelder elefanter. Videre presiseres at det skal tas hensyn til elefanters tyngde og kroppsbygning ved trening og fremvisning.

stå på hodetMattilsynet har imidlertid vanskelig for å finne faglig litteratur som belyser konsekvensene av forskjellige stillinger og øvelser for elefanter. Det eneste som anses som unaturlig og som kan medføre unødige belastninger er at elefanten «står på hodet», det vil si med bare hodet og forbeina i bakken (bildet). Dette er en avlegs øvelse som de fleste elefanttrenere har gått bort fra. Den vil være forbudt i Norge etter det nye regelverket.

Dr. Marion E. Garaï, en internasjonalt anerkjent ekspert på elefanters atferd, la i «Babas verden» torsdag frem et dokument med henvisning til faglig litteratur om hva elefanter utsettes for i sirkusmanesjen. Det fremkom at øvelser som å stå på for- eller bakbeina gir risiko for skader i ledd og sener med påfølgende smerte, betennelse og hevelse. Øvelsene kan medføre lamhet, bevegelsesproblemer og degenerative leddsykdommer, for eksempel slitasjegikt.

med skremte øyneI dokumentet fremkom at det å sitte på en krakk i manesjen kan være svært farlig. Det må Baba gjøre hos Cirkus Merano. Vi ser henne her trene med vidåpne øyne under et tidligere besøk i Norge (Foto: Fredrikstad Blad). Øvelsen legger et ekstraordinært press på indre organer som kan føre til at muskelveggen mellom brysthule og bukhule revner. Det kan medføre døden for elefanten hvis tarm, livmor og blære blir inneklemt. Trenere kommanderer rutinemessig elefanter til å tømme seg før en forestilling for å unngå problemer.

«Babas verden» viste ellers til den britiske studien «Are wild animals suited to a life in travelling circus ?» fra 2009. Det var den første globale studien av velferden og den viste til de samme studiene som Marion E. Garaï viser til. Ledd- og brokkproblemer antas å være et resultat av at elefanter i sirkus gjentatte ganger må innta unaturlige stillinger under fremvisning, het det. Dyrene utsettes dessuten for stress av høye lyder og akkustisk stress både innen- og utenfor det menneskelige ørets rekkevidde. Ifølge studien tilsier majoriteten av tilgjengelige vitenskapelige bevis videre at dyrene stresses av at mennesker er til stede.

Siri.Martinsen.Foto_.Bente_.Isefjær.41-230x345Siri Martinsen, leder av NOAH – for dyrs rettigheter, uttalte i går at det er svært viktig å få Mattilsynet til å ta til etterretning den dokumentasjonen av øvelsene i manesjen som «Babas verden» la frem. NOAH ønsker å sende informasjonen som et etterskriv til Mattilsynets høring og mener at de øvelsene som nevnes må spesifiseres å være forbudt. Dyrebeskyttelsen Norge støtter NOAHs initiativ og mener i tillegg at paragraf 26 i dyrevelferdsloven om fremvisning av dyr må komme til anvendelse, sier pressekontakt Linn Krogstad.

Paragraf 26 av dyrevelferdsloven sier at den som trener dyr og bruker dem til fremvisning, underholdning og konkurranser, samt arrangør for slike aktiviteter, skal påse at dyrene a) er i stand til å gjennomføre aktiviteten uten å bli utmattet eller skade b) ikke utsettes for eller er påvirket av midler eller behandling som kan gjøre aktiviteten dyrevelferdsmessig uforsvarlig c) ikke med hensikt påføres frykt, skade eller unødige påkjenninger og belastninger.

En forskrift om fremvisning av dyr av 23.07.2012 med hjemmel i loven sier: » Fremvisning skal gjennomføres på en måte som ikke stresser, skremmer eller skader dyrene eller påfører dem andre former for unødige påkjenninger og belastninger. Dyrene skal ha mulighet til å holde bekvem avstand til publikum og trekke seg unna uønsket oppmerksomhet, om nødvendig ved å søke skjul». Dyr som viser vedvarende tegn til frykt eller stress, skal tas ut av fremvisningen.

Anton_Krag_2_farge_nettBiolog Anton Krag, daglig leder av Dyrevernalliansen forstår ikke helt relevansen av spørsmålet om forholdet til dyrevelfersloven som «Babas verden» reiser: – Paragraf 26 gir jo hjemmel til å forskriftsfeste nærmere bestemmelser. Det er nettopp det Mattilsynet nå blir tvunget til å gjøre. Det skal ganske mye til at en forskrift bryter en lov den er selv hjemlet i. Forskrifter er ofte presiseringer/detaljer med utgangspunkt i en lov som forvaltes av et departement, skriver Krag i en epost.

Dyrevernalliansen er selvsagt fortsatt uenig med Landbruks- og matdepartementet og mener at det finnes masse dokumentasjon på at elefanter bør være forbudt i sirkus, inkludert mye av den informasjonen som «Babas verden» henviser til. Høringsfristen for det nye regelverket er imidlertid gått ut allerede. – Dermed er det ikke så mye vi får gjort med saken i denne omgang. Vi er nødt til å prioritere våre begrensede ressurser på andre saken nå en stund fremover, skriver Krag.

Dyrevernalliansen har for øvrig en nettside om hvordan man skal forholde seg ved brudd på dyrevelferdsloven. Brudd på loven bør meldes til Mattilsynet, men alvorlige saker bør i tillegg politianmeldes, heter det. Mattilsynet har ved inspeksjoner hos Cirkus Merano ikke funnet noe å anmerke til Babas helse og velferd. Siste inspeksjon var den 28. februar i år. Tilsynsrapporten sier : «Elefanten virket veldig tillitsfull og sosial, og det ble ikke observert tegn til sykdom».

Fremvisning av dyr til underholdning var forbudt i Norge fra 1973 til 2010, da den nye dyrevelferdsloven trådte i kraft. Sirkusene fikk imidlertid rutinemessig dispensasjon fra forbudet for å fortsette med å vise frem dyr. Siden 2010 har fremvisning av dyr i prinsippet vært tillatt. Bare enkelte arter er forbudt. For mer informasjon se NOAH-artikkel om lovverket om dyr i sirkus.

Tekst: Inge Sellevåg

Reklamer

Om ingesellevag

Pensjonert journalist, tidligere ansatt i Bergens Tidende (1968-2010).
Dette innlegget ble publisert i Elefanter i sirkus, Om Baba og merket med , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s