Motstanden øker – avisene kommer etter

Motstanden mot elefanter og andre dyr i sirkus øker. Det gjenspeiles også etter hvert i avisene. De dekker oftere demonstrasjoner, gir spalteplass til innlegg og har kritiske artikler. Men pressen har mye å hente igjen. Mange aviser behandler fremdeles sirkus som som underholdning/kultur uten å trekke inn dyrevelferd. De har tradisjonelt nærmest vært mikrofonstativ for sirkusbransjen.

Bilde 5

Demonstranter foran Cirkus Merano i Stjørdal (Foto: Per-Christian Næss Eriksen)

Cirkus Merano startet sin sesong i Fredrikstad hvert år de første dagene i mars med god dekning i lokalavisene. Demokraten sakset også i år Meranos pressemelding og lokket med dansende kameler, nebbete papegøyer, vraltende ender m.m. Fredrikstad Blad fortalte i en forhåndsreportasje fra sirkuset at Baba i år har tørrpasta som favorittsnacks. En lokal Ap-politiker som mener at dyr ikke har noe på sirkus å gjøre, ble også intervjuet i reportasjen. Avisen meldte etterpå om en forrykende premiere og hadde fyldig billeddekning.

Neste stopp var Moss. Her hadde lokalavisen den tradisjonelle forhåndsomtalen, men også et «kritisk leserbrev». Som i Fredrikstad delte frivillige ut løpesedler fra NOAHs sirkuskampanje før forestillingen i Moss. «Babas verden» filmet deler av Babas opptreden i manesjen og filmet også hennes møte med publikum under pausen i forestillingen. Elefantekspert Dr. Marion E. Garaï som vurderte Babas atferd inngående ifjor, kommenterte opptredenen i en bloggartikkel. Hun sa at Baba lever et liv i kjedsom åndløshet som bare kan sløve ned hennes sinn.

Fra Moss gikk ferden over fjorden til Vestfold. Der meldte Tønsbergs Blad om «vår i luften og sirkus i byen» og trakk frem «snørrhovne» kameler som en av attraksjonene. I Sandefjord var det en NOAH-markering som Sandefjords Blad dekket. Sirkusets pressemelding rett inn i Farsunds Avis, mens Stavanger Aftenblad fokuserte i forhåndsomtalen på årets overraskelse hos Merano, dresserte papegøyer, og trykket en kritisk kommentar om elefanter i sirkus. Avisen hadde også en artikkel om status for sirkuselefantene. Her argumenterte Marano-direktør Knut Dahl med at EU-parlamentet har slått fast at dyr i sirkus er en del av den europeiske kulturarv.

Det er en sannhet med modifikasjoner. EU-parlementet stemte i 2005 over en rapport som sa at sirkus er en del av den europeiske kulturarven. Det var uenighet blant medlemmene om dyr skal tas med i kulturbegrepet og EU har siden bevilget midler til utvikling av dyrefrie sirkus. Alle elefanter i europeiske sirkus er født før 1975. De dør om 10-15 år og det er forbudt å rekruttere nye født senere. Dermed stanser bruk av elefanter i sirkus av seg selv. Merano vil vise dem frem så lenge det er mulig. Baba er 40 år og kan opptre til hun er rundt 50 år, opplyste Dahl.

Videre oppover på Vestlandet fikk Cirkus Merano en seiersferd. «Sirkusmagien lever videre», meldte Haugesunds Avis og Sunnhordland skrev at Merano Merano var i storform på Stord. Men i Bergensregionen begynte det i år som ifjor å butte imot. På Askøy demonstrerte Sosialistisk Ungdom og Unge Venstre og fikk dekning i Askøy-magasinet. I Bergen gikk sirkuset tom for saklige argumenter. Bergen Venstre leverte en bekymringsmelding til Mattilsynet og anmodet om inspeksjon av Merano. BA omtalte initiativet og Meranos pressekontakt Turid Beth Hansen kalte demonstranter og andre kritiske røster fjompenisser.

Oppslag i Åsane Tidende den 8. april 2013 på bakgrunn av Babas opptreden.

Oppslag i Åsane Tidende den 8. april 2013 på bakgrunn av Babas opptreden.

Baba kom i fokus for alvor da Cirkus Merano besøkte Åsane, Bergen den 2. april 2012. «Babas verden» filmet da Banas stereotype atferd og la filmen frem for internasjonale elefanteksperter. Dr. Marion E. Garaï sa at denvedvarende vugging med kroppen uttrykker hjelpeløshet og håpløshet. Det er en siste utvei for å unngå galskap. Legendariske Dame Daphne Sheldrick sa at stereotyp atferd hos elefanter i fangenskap indikerer psykose. Dr. Gay Bradshaw. sa at en diagnose burde stilles og behandlingen av Baba starte straks. Miljøpartiet De Grønne krevde at Bergen kommune skal nekte å leie ut areal til sirkus som bruker dyr og BA skrev om det.

Til BA ifjor uttalte pressekontakt Turid Beth Hansen at Baba og eieren Adriana Folco Althoff har vokst opp sammen. Det kan man se av hele nummeret i manesjen og utenom manesjen vil man se at det er Baba som dirigerer treneren, ikke omvendt, het det. «Babas verden» ville i år se med egne øyne hvordan forholdet i manesjen arter seg i år og filmet Babas opptredenen i helhet da Merano kom til Åsane den 2. april 2013. Opptredenen ble kommentert i en bloggartikkel. Dr. Marion E. Garaï viste faglitteratur og dokumenterte at Babas øvelser kan være svært skadelige. Å stå på bakbeina sliter på ledd, sener og muskler og kan gi lamhet. Å sitte på en krakk medfører et enorm press på indre organ og elefanten kan i verste fall dø.

Åsane Tidende omtalte Babas opptreden i en helsides artikkel, her er nettversjonen. Artikkelen hadde kommentarer av Siri Martinsen, leder av NOAH for dyrs rettigheter, og Per-Arne Larsen, nestleder i Bergen Venstre. Åsane Tidende hadde også en førstesideartikkel basert på at European Elephant Group (EEG) hevder at Cirkus Merano gambler med sikkerheten når det tillater barn å komme tett på elefanten i pausen i forestillingen. – En elefant er uansett et vilt og sterkt dyr som kan reagere lynraskt og uforutsigbart. Vi har nok av eksempler på at det plutselig har gått galt, uttalte Olaf Töffels og viste til at elefanter har angrepet publikum.

På ferden videre nordover kom Cirkus Merano i nyhetene av andre grunner enn dyrene. Trailere stod på kryss og tvers i Romarheimsdalen på veien fra Nordhordland til Førde. Mellom Stryn og Ørsta var ikke sirkuset klar over Kvivstunnelen som korteste vei og reiste unødvendig med ferge. Det kostet 10.000 kroner i billetter for de rundt femti bilene i følget. Tabben ble omtalt i flere aviser og hjalp på forhåndsomtalen for forestillingene på Sunnmøre. I Molde var det «sirkus før sirkuset», meldte Romsdals Bustikke. Et 30-talls demonstranter møtte frem og kom til orde i avisen. Merano var som i Åsane ikke tilgjengelig for kommentar.

Baba sammen med eier Adriana Folco Althoff og klovneparet DeLillo (Foto: Cirkus Merano).

Baba sammen med eier Adriana Folco Althoff og klovneparet DeLillo (Foto: Cirkus Merano).

I Trøndelag ga Trønderbladet spalteplass til en kronikk om sirkuselefantenes lidelser skrevet av biolog og vitenskapelig rådgiver Susanna Lybæk. Avisen tok også opp spørsmålet om myndighetenes nye regelverk for elefanter i sirkus med Merano da sirkuset kom til Støren. Arnt Helge S. Johansen opplyste at Merano ofte får uanmeldte besøk av Mattilsynet og aldri har fått negative merknader om sitt dyrehold. Han uttalte at Baba kommer fra en familie med tre elefanter, hvis det skulle bli krav om at et sirkus må holde flere elefanter. Sirkuset har tidligere opplyst at Baba er en dominant elefant som foretrekker å være alene.

I Verdal var det demonstrasjon mot dyr i sirkus. Lokalavisen Verdalingen, ga Merano vanlig forhåndsomtale, men skrev også kritisk med fokus på Baba og trykket et ofte brukt pressebilde fra Merano i år (bilde over) med billedteksten «moro eller tragisk ?». (bilde over). Avisen dekket også demonstrasjonen og ga spalteplass til et leserinnlegg av Elisabeth Jacobsen. Hun påpekte at kunstene som dyrene til å utføre ikke er en «lek», men innlærte øvelser der vold brukes i treningen og redskap som elefantkrok og pisk påfører dyrene smerte.

Ny demonstrasjon fulgte i Stjørdal den 2. mai. Her fikk Merano to forhåndsomtaler i Stjørdalen Blad, på vanlig plass i avisen og i StjørdalsPuls. Sirkusdirektør Knut Dahl lovet en «heidundrandes sagflisfest» med snørrhovne kameler og en stolt elefant. En titt bakover i avisarkivet viser at Merano er godt vant med omtale i denne lokalavisen. Demonstrasjonen i år ved Stokkan ungdomsskole ble ikke dekket. Aktivister fra NOAH som var til stede, filmet og tok bilder av dyrene og har omtalt forestillingen i bloggen Dyrerettighetsaktivisten. Det er sendt en bekymringsmelding til Mattilsynet om Babas atferd og kamelenes tilstand.

Kamelene med vokter hos Cirkus Merano i Stjørdal (Foto: Per-Christian Næss Eriksen)

Kamelene med vokter hos Cirkus Merano i Stjørdal (Foto: Per-Christian Næss Eriksen)

De store avisenes holdning til dyrevelferd er et stort problem, forteller informasjonsrådgiver Karen Frivik i Dyrevernalliansen til «Babas verden». Hun nevner spesielt Aftenposten og Adresseavisen. Begge tar aldri inn debattinnlegg om dyrevelferd. Norsk Telegrambyrå (NTB) skriver om dyrevelferdssaker når de får en pressemelding fra Mattilsynet eller Landbruks- og matdepartementet eller klipper fra andre aviser, spesielt Nationen. Den avisen konstruerer ofte sine egne problemstillinger som hegner om dyreholderes interesser og finner en forsker som er enig i problemstillingen – I de aller fleste tilfeller kommer NTBs saker uten kommentar fra motparten, som jo blir en av dyrevernsorganisasjonenen. På den måten blir en rekke saker feilaktig fremstilt og går ut til medier i hele landet, sier Karen Frivik.

Dagbladet er så langt i år et unntak. Avisen hadde den 7. mars en sak på nettet med fokus på Baba på bakgrunn av informasjon fra «Babas verden». Samtidig har Stavanger Aftenblad som nevnt «skjerpet seg». Adresseavisen var taus da Merano var i Trondheim nylig. «Babas verden» kontaktet ifjor Bergens Tidende etter ekspertuttalelsene om Babas atferd. Avisen kunne ikke prioritere saken og bad om å bli kontaktet før neste sesong. Det gjorde «Babas verden», men uten reaksjon. Bergens Tidende kalte Meranos forestilling i 2004 «sirkus med magisk eventyrblanding» og skrev at Baba danset «dovent og bedagelig på krakken sin».

Nå er Cirkus Merano på vei til Nord-Norge og motstanden fortsetter å øke. Det forteller en fersk artikkel i Nordlys og et nylig innlegg i Rana Blad. Merano er i Brekstad, Sør-Trøndelag tirsdag den 7. mai og fortsetter til Rissa, Namsos og Grong. Sirkuset kommer til Mo i Rana i helgen. De som kjemper for at Baba og de andre dyrene skal få det bedre, kan på nettet finne en artikkel som bør inspirere. Daværende landbruksminister Lars Sponheim foreslo i 2002 et forbud mot elefanter i sirkus og hadde en kronikk i Dagbladet der han skrev: «Ja eller nei til elefanter i sirkus er en del av et spørsmål om vår holdning til hold av dyr generelt; med andre ord et verdispørsmål.»

Tekst: Inge Sellevåg

Reklamer

Om ingesellevag

Pensjonert journalist, tidligere ansatt i Bergens Tidende (1968-2010).
Dette innlegget ble publisert i Elefanter i sirkus, Om Baba og merket med , , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s