– Elefanter i sirkus er et verdispørsmål

– Venstre mener at ja eller nei til elefanter i sirkus er et verdispørsmål. Det handler om vårt forhold til hold av dyr generelt. Venstre vil kjempe for dette enten vi er innenfor eller utenfor regjering. Og jeg håper at dyrevelferd generelt blir et tema i valgkampen, sier sentralstyremedlem Guri Melby til «Babas verden».

guri melbyVenstres daværende leder og landbruksminister Lars Sponheim tok til orde for å forby elefanter i sirkus 2002. Han redegjorde for sitt syn i en kronikk i Dagbladet og skrev der: Ja eller nei til elefanter i sirkus er en del av et spørsmål om vår holdning til hold av dyr generelt; med andre ord et verdispørsmål…De valgene vi til slutt gjør vil framstå som en del av vår kultur, innvirke på vår anseelse sett utenfra og på vår selvrespekt».
– Vi følger samme linje som Sponheim, sier Guri Melby, som er leder av Venstres programkomité. Venstre har et eget kapittel om dyrevelferd i sitt stortingsvalgprogram 2013-2017. Partiet går der inn for å forby bruk av alle ville dyr i sirkus. og mener også at tilsynsmyndighetene må prioritere dyrevelferd høyere enn idag. Det bør vurderes å opprette et eget dyrevelferdstilsyn (populært kalt dyrepoliti) eller opprette en egen organisasjon for dyrevelferd underlagt Mattilsynet, heter det i programmet.

Guri Melby reagerte da landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) instruerte Mattilsynet til å gå inn for sirkuselefanter mot egen overbevisning. Mattilsynet foreslo i 2009 å forby elefanter i sirkus og fikk bred faglig tilslutning. I oktober 2012 bestemte at elefanter fortsatt skal tillates fremvist og bad Mattilsynet utarbeide en ny forskrift om dyr i sirkus i tråd med beslutningen. Forskriften ble sendt på høring den 4. februar 2013 og Mattilsynet har nå gjennomgått høringsinnspillene. Det har sendt sin anbefalte forskrift til landbruks- og matministeren og foreslår et forbud mot særlig belastende øvelser for elefanter.

– Det er ikke første gang Senterpartiet setter sine egne særinteresser over fagkunnskap, sa Guri Melby til Norsk Telegrambyrå (NTB).. – Det er åpenbart at Arbeiderpartiet gir Senterpartiet fritt spillerom i dyrevernpolitikken. Hestehandelen internt i regjeringen gir makten til mindretallets særinteresser. Det skader demokratiet og øker politikerforakten, uttalte hun. Hun viste også til pelsdyrdebatten, der Senterpartiet har tvunget gjennom fortsatt drift av norske pelsdyrfarmer selv om det er flertall både i regjeringen og i Stortinget for det motsatte.

– Angående Mattilsynet har jeg ikke anledning til å gå inni detaljene i denne saken her og nå, sier Guri Melby til «Babas verden». «Babas verden» har forelagt henne at Mattilsynet ikke reagerte på en bekymringsmelding fra Bergen Venstre da Cirkus Merano besøkte Bergen begynnelsen av april. Mattilsynet viste til en inspeksjon av Merano i slutten av februar som konkluderte at sirkusets dyrehold er godt. Det var ikke fremkommet nye opplysninger som tilsa en enring i elefantens tilstand, het det. I tilsynsrapporten beskrives de krevende øvelsene som Baba må utføre i manesjen som «enkle manøver» og Baba vurderes generelt positivt: «Elefanten virket veldig tillitsfull og sosial, og det ble ikke observert tegn til sykdom».

– Generelt mener Venstre vi bør vurdere om de fortsatt skal ha tilsynsmyndigheten når det gjelder dyrevelferd, eller om vi trenger en egen enhet. Men dette er vi litt åpne på i programmet, og jeg mener vi må ha tid til å se nærmere på dette før vi bestemmer oss for en løsning, sier Guri Melby. På spørsmål om Mattilsynets nye forskrift om dyr i sirkus reaktualiserer et forbud mot elefanter i sirkus viser hun til at hun ennå ikke har satt seg inn i den nye forskriften og svarer: – Det vet jeg ikke om jeg kan svare på. Men et regjeringsskifte vil jo også reaktualisere saken, sier Guri Melby.

Reklamer

Om ingesellevag

Pensjonert journalist, tidligere ansatt i Bergens Tidende (1968-2010).
Dette innlegget ble publisert i Elefanter i sirkus og merket med , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s