Det samme, gamle argumentet

«Elefantene gjør ikke noe som er unaturlig for dem. De slår ikke salto eller hopper gjennom en ring. De gjør ting de ville gjort også i andre sammenhenger», sier Are Arnardo i Cirkus Arnardo til VG. Det er et mye brukt, tilbakevist argument for å tillate at elefanter tvinges til å stå på bakbeina eller sitte i sirkusmanesjen.

image004

Elefanter er observert stående på bakbeina i naturen. Det viser dette bildet av en ung afrikansk elefant som reiser seg for å få tak i løv høyt oppe i et tre. Bildet ble tatt i nasjonalparken Mana Pools i Zimbabwe i september 2012 gjengitt i aviser verden over som eksempel på en høyst uvanlig og unaturlig atferd for en elefant. Ellers er bare giraffer sett i denne stillingen og Daily Mail beskrev elefantens atferd som en «incredible act». Mattilsynet sendte bildet til «Babas verden» uten å opplyse noe om bakgrunnen for det i en epost angående det nye regelverket for dyr i sirkus og skrev i en følgetekst: «Deler av elefanters naturlige atferd i vill tilstand».

image008Mattilsynet sendte også et annet bilde av en elefant stående på bakbeina (høyre). Dette bildet ble tatt i en nasjonalpark i Zambia i 2010 og også det gikk i aviser verden over, beskrevet som et «extraordinary moment». «Babas verden» fikk bildene på spørsmål om Mattilsynet er kjent med dokumentasjon som forteller at det å stå på bakbeina er svært belastende for en elefant og kan medføre skader. Betydningen av bildene ble tonet ned i den videre kommunikasjonen. Mattilsynet opplyste til slutt at de ikke har noen relevans for hvordan tilsynet vurderer øvelser i manesjen der elefanter tvinges til å reise seg på bakbeina. Mattilsynet foreslår i det nye regelverket et forbud mot å trene eller fremvise elefanter i stillinger som medfører særlige belastninger, men nevner bare eksplisitt å stå med all vekt på frambeina og hodet som en forbudt øvelse. Det etterlates et inntrykk av at å stå på bakbeina er et grensetilfelle som kan oppfattes som naturlig atferd og som dermed ikke umiddelbart kan forbys. Det samme gjelder å sitte på en krakk i manesjen. Mattilsynet sendte også «Babas verden» to bilder av sittende elefanter, med den samme følgeteksten: «Deler av elefanters naturlige atferd i vill tilstand».

Å stå på bakbeina, sitte og stå med all vekt på frambeina og hodet beskrives i faglitteraturen som «power behaviour», øvelser som krever en kraftanstrengelse. Det er bare mulig å få elefanter til utføre slike numre når de trenes etter den tradisjonelle metoden «fri kontakt» der fysisk straff og bruk av redskapen elefantkrok inngår. Dette fremgår av rapporten «A Review of the Welfare of Zoo Elephants in Europe» som de britiske forskerne Ros Clubb og Georgia Mason laget for den britiske dyrevelferdsstiftelsen RSPCA i 2002. Rapporten er et standardverk i vurderingen av elefanter både i dyrehager og sirkus og tilbakeviser sirkusindustriens ofte brukte argument at elefanter i manesjen bare utfører ting som er naturlig for dem:

«One of the arguments for the performance of these behaviours (red. anm. power behaviour) is that some have been observed in wild elephants. It is true that wild Asian and African elephants have been seen to stand on their hind-legs to reach upper branches and leaves (Shoshani 2000). However, this is by no means a regular occurence (Kuntze 1989) and is this very different to repeat performances in a daily show, for instance, which is very unnatural…A further difference is that elephants in the wild peform these behaviours when they want and need to, and not on command. There is thus the danger that elephants in the zoo may be made to perform behaviours that may cause them discomfort or pain, and possibly cause physical damage» (Clubb/Mason 2002).

Rapporten fra de britiske forskerne beskriver utførlig de skadene som elefanter kan bli påført i manesjen. Å stå på bakbeina sliter på ledd, sener og muskler og kan føre til lamhet og andre bevegelsesproblemer. Øvelsen å sitte på en krakk legger et ekstraordinært press på indre organ og kan medføre brokk. Elefanten kan i verste fall dø av skadene. Denne dokumentasjonen bør Mattilsynet være vel kjent med. Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) brukte den britiske rapporten i risikovurderingen som lå til grunn for at Mattilsynet i 2009 foreslo å forby elefanter i sirkus. Hvorfor vektlegges ikke kunnskapene om «power behaviour» mer – og hvordan kan sirkusbransjen i Norge fremsette påstander som Are Arnardo gjorde i VG uten å bli motsagt av landets formelt fremste fagmyndighet når det gjelder dyrevelferd ?

Tekst: Inge Sellevåg

Reklamer

Om ingesellevag

Pensjonert journalist, tidligere ansatt i Bergens Tidende (1968-2010).
Dette innlegget ble publisert i Elefanter i sirkus og merket med , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s