Kollapset og døde under bading

Debatten om elefanter i europeiske sirkus får ny næring etter en trist hendelse i Estland i går. Den asiatiske efanten Medi kollapset og døde da den skulle bade i en elv i Tallin. Samme skjebne kan vente flere av de aldrende sirkuselefantene i Europa hvis de presses til å reise rundt og opptre i sirkus til de ikke orker mer.

Medi heises opp og fraktes bort. Foto: Imgur/Thumser. Se flere bilder: http://imgur.com/a/Z9ZuQ

Medi heises opp og fraktes bort. Foto: Imgur/Thumser. Se flere bilder: http://imgur.com/a/Z9ZuQ

Det er idag ca. 90 elefanter i europeiske sirkus, de fleste asiatiske elefanter. De er med ett unntak rundt 40 år eller eldre og ble fanget ville tidlig i 1970-årene. Unntaket er «Baby» som reiser med Cirkus Arnardo som ble født i fangenskap i 1981. Deres daglige plikter er ikke bare å opptre, men også å bli vist frem utenom manesjen. Det ser vi av dette opptaket med Medi der elefanten blir ført omkring i sirkusets nabolag, stresset av publikum og trafikk.

Medi reiste med det estiske sirkuset Tuuril og ulykken fredag skjedde da elefanten ble ført ned til elven Narva i Tallin for å bade mens barn og voksne så på. Den falt plutselig om på grunt vann og døde. Dødsårsaken er ikke kjent. Sirkuset uttalte at alt så ut til å være i orden med elefanten før det oppstod et uventet helseproblem. Redningsmannskap kom til, heiste den døde kroppen opp fra vannet med krane og fraktet den bort for å bli nærmere undersøkt.

Dyrevernorganisasjoner i Estland protesterte ifjor mot det de mente var mishandling av Medi under trening. De har også lenge påpekt at Medi tydelig hadde dårlig helse og var delvis lammet. Klager til veterinærmyndighetene for å få dem til å gripe er blitt oversett, hevdes det.. Elefantens problem fremgår av denne filmen fra en opptreden i mai i år:

Det er ikke første gang en elefant dør under en turné. Den asiatiske hunnelefanten Jenny kollapset og døde i Tyskland i 2002. Jenny hadde lenge vært alvorlig syk og hadde betennelse i underkjeven. Eierne avbrøt en behandling av henne flere ganger for å holde sirkusprogrammet ifølge European Elephant Group. Hun ble fraktet fra sted til sted for nye opptredener og var på slutten sterkt svekket og avmagret, fortalte en dyrlege som besøkte Jenny tre uker før hun døde.

Byveterinæren i Düsseldorf der dødsfallet inntraff, undersøkte elefanten og fant at den i tillegg til kjevebetennelsen trolig hadde en hormonell sykdom. Veterinæren hadde ingen kritiske merknader til sirkuset, heller ikke når det gjaldt transporten av elefantene.

Tekst: Inge Sellevåg

Reklamer

Om ingesellevag

Pensjonert journalist, tidligere ansatt i Bergens Tidende (1968-2010).
Dette innlegget ble publisert i Elefanter i sirkus og merket med , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s