– En form for faglig ansvarsfraskrivelse

– Mattilsynet er pålagt å tillate elefanter i sirkus, men er ikke instruert i hvordan reglene skal være. Det kunne anbefalt regler som i praksis gjør elefanthold umulig og sagt at det er det eneste de faglig kan stå inne for. Det er en form for faglig ansvarsfraskrivelse at Mattilsynet ikke velger denne løsningen, selv om det skal ha honnør for å være så krass mot sitt eget forslag til nytt regelverk for elefant i sirkus, sier Siri Martinsen, leder av NOAH – for dyrs rettigheter, til «Babas verden».

Siri.Martinsen.Foto_.Bente_.Isefjær.41-230x345– NOAH er enig med Mattilsynet i at det er mange elementer ved elefantenes liv – transport, oppstalling, manglende utfoldelse etc. – som er svært gode argumenter for å forby elefant i sirkus. Men tilsynet fortsetter å begå den feilen at det lager et kunstig skille mellom innfanging/temming og all videre kontroll av dyret etter den første fasen da det brytes ned fysisk og psykisk, sier Siri Martinsen (bilde høyre) og viser til Mattilsynets siste uttalelser til «Babas verden»:

– Det hevdes at bestemmelser om «trening/øvelser uansett bare vil gjelde i Norge og har derfor ingen relevans i forhold til hva som skjer i Europa». Dette er meningsløse påstander. Elefantene trenes ikke ett sted. De er under konstant trening og kontroll hver dag og lever hele tiden med trusselen om smerte hvis de ikke adlyder. Dette kan skjules for publikum og sikkert også for Mattilsynet under inspeksjoner, men det er viktig å innse at treningsregimet består av et helt konsept inkludert «breakdown», fortsatt bruk av elefantkrok etc. Det er helheten og det å totalt kontrollere et dyr med vold som er uakseptabelt og bør forbys, sier Martinsen.

Hun mener at all trening og kontroll av elefanter i sirkus etter temming er svært lettvint behandlet av både Mattilsynet og Vitenskapskomitéen for mattrygghet (VKM) som det støttet seg til at det foreslo å forby elefanter i sirkus i 2009: – Mens den første nedbrytningen ble kommentert utførlig og beskrevet som uakseptabel, er det som faginstansene i Norge fullstendig har oversett at elefanten også i den videre treningen nødvendigvis må behandles på en måte som sikrer full underkastelse og total kontroll over det store dyret, sier NOAH-lederen. Hun finner Mattilsynets redegjørelse for sitt syn på elefanttreningen underlige:

– Jeg oppfatter at Mattilsynet innrømmer at treningen av sirkuselefanter nødvendigvis må innebære metoder som er i strid med norsk lov eller at elefantene regelrett er «mishandlet gjennom temming og trening» som Mattilsynet selv uttrykker det. Samtidig svarte det oss i høringen at elefantkrok og andre metoder som man vet elefanttrening består av, anses forbudt, men ønsker ikke å innlemme ordlyden som gjør dette klart og tydelig i sirkusforskriften. Da overlates det i realiteten til den enkelte inspektør fra Mattilsynet å sette seg inn i hele sakskomplekset selv for å forstå hva som er tillatt og ikke, sier Siri Martinsen.

Elefanten kvepperHun er glad for at NOAH-filmen fra Cirkus Merano i 2006 har fått ny bevisverdi ved at den er kommentert av European Elephant Group (EEG) til «Babas verden» : – Vi leverte filmen til Mattilsynet med kommentarer fra elefantforsker Joyce Poole som understreket at det man så var tradisjonell, smertefull bruk av elefantkrok for å dominere dyret. Mattilsynet virket da fullstendig uvitende om hele sakskomplekset og uttalte at det ikke kunne se noe ulovlig. Når Mattilsynet nå anser bruk av elefantkrok som i strid med norsk lovverk, betyr det at filmen viste noe ulovlig som Mattilsynet burde ha sett. Når det nå foreligger enda en ekspertuttalelse om filmen som understreker at den viser klassisk trening i «free contact»-systemet, er det uholdbart at Mattilsynet ikke går nærmere inn på dette punktet og konfronterer sirkusene med hvilke treningsmetoder de benytter. Vi vet jo svaret. For elefanter i sirkus er denne treningsmåten og medførende smerte den eneste.

– NOAH merker seg at Mattilsynet sier at det ikke finnes noen faglige argumenter for å tillate elefanter i sirkus, og at det er instruert til å lage regelverket og ikke kan gjøre noe ved det. Det er delvis riktig og NOAH er glad for at de er så ærlige på sin faglige mening. Det er positivt at de holder fast ved forbud som sin primære anbefaling. Det er i dyrevernsammenheng unikt at de såpass tydelig uenige i den instruksen de har fått.

– Likevel har vi i økende grad begynt å undre oss over hvorfor Mattilsynet da overser viktige faglige innvendinger, og hvorfor de ikke lever en forskrift som inneholder de restriksjoner som de mener faglig riktig – selv om det innebærer forbud mot asiatisk elefant i sirkus. Landbruks- pg matminister Trygve Slagsvold Vedum har tross alt ikke instruert dem i enkeltparagraf, men har sagt at han ikke vil ha et forbud. Dersom et forbud i praksis likevel er det eneste faglige forsvarlige, kunne et fagorgan som Mattilsynet ha utformet en forskrift med flere hindringer som har denne konsekvensen. Blant annet kunnet det ha gått inn i det viktige spørsmålet om trening, noe de i stedet bare har oversett. Det holder faktisk ikke faglige mål. Når Mattilsynet sier at det anser bruk av elefantkrok som indirekte forbudt ved norsk lov, gir det ingen mening å likevel tillate bruk av elefanter, sier Siri Martinsen.

Tekst : Inge Sellevåg

Reklamer

Om ingesellevag

Pensjonert journalist, tidligere ansatt i Bergens Tidende (1968-2010).
Dette innlegget ble publisert i Elefanter i sirkus og merket med , , , . Bokmerk permalenken.

2 svar til – En form for faglig ansvarsfraskrivelse

  1. Tilbaketråkk: Mattilsynet og det umuliges kunst | Babas verden – om elefanter i sirkus

  2. Tilbaketråkk: Mattilsynet og det umuliges kunst | NOAH - for dyrs rettigheter

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s