Fakta om elefanter i sirkus

Dokumentasjon av hvordan elefanter holdes og trenes i sirkus og skadene som de kan påføres gjennom de kraftkrevende øvelsene som de utfører i manesjen:

«A Review of the Welfare of the Welfare of Zoo Elephants in Europe», en rapport (2002) fra forskerne Ros Clubb og Georgia Mason ved Oxford University med relevans for både dyrehager og sirkus, utarbeidet for den ledende britiske dyrevelferdsstiftelsen Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals (RSPCA). Rapporten beskriver systemet «free contact» som alle sirkuselefanter holdes og trenes i og gjør rede for skadene som elefantene kan påføres gjennom kraftkrevende øvelser, kalt «power behaviour».

«Circuselefanten» , en rapport på tysk fra European Elephant Group (EEG) som beskriver den asiatiske elefantens naturlige atferd og behov og omstendighetene som elefanter holdes under i sirkus. Rapporten skal tjene som arbeidsmateriell og veiledning når elefanter tillates holdt og fremvist og redegjør for krav som må stilles for å sikre dyrenes velferd. Mattilsynet fikk tilsendt rapporten i høringen for det nye regelverket for asiatisk elefant i sirkus.

«Comments to elephants performing in circus», dokument med litteraturhenvisning om sykdommer og skader i ledd, sener og muskler som elefanter kan bli påført i sirkus. Utarbeidet for «Babas verden» av Dr. Marion E. Garaï, vitenskapelig konsulent for European Elephant Group (EEG), til hjelp for Mattilsynet, fordi det uttalte at det var vanskelig å finne dokumentasjon om belastningene som elefanter utsettes for. EEG har også skaffet den tyske originalstudien fra 1989 om den svært farlige sitteøvelsen og Garai har laget en engelsk oversettelse av den.

«Are wild animals suited to a travelling circus life ?», en rapport (2009) fra forskere ved University of Bristol, England. Den første globale studien av dyr i sirkus og konkluderer at dyr som vanligvis holdes i sirkus, som elefant, er de som er minst egnet til sirkuslivet. Dokumenterer skader som elefantene kan bli påført og at nærværet av tilskuere kan forårsake alvorlig stress hos dyr i sirkus som fører til kritiske endringer i fysiologiske parametre.

Uttalelse fra Dame Daphne Sheldrick, en av verdens ledende eksperter på elefanter. Hun skriver i en epost til «Babas verden» at den stereotype atferden til elefanter i sirkus er et tegn på alvorlig psykologisk lidelse og indikerer psykose. Treningen av elefanter er brutal inntil det ekstreme og tar sikte på å bryte ned dyrets ånd. Alle sivilisterte land bør forby elefanter i sirkus, uttaler hun. Se artikkel om Dame Daphne Sheldrick og hennes livslange erfaring med elefanter.

«Von Athleten mit beschränkter Leistung und Dresseuren mit schrankenlosem Ehrgeiz», artikkel av Dr. Fred Kurt som beskriver hvordan elefanten er bygget og beveger seg. Den løfter naturlig bare en fot fra bakken om gangen og øvelser i sirkus der den må reise seg på to bein er svært belastende på skjelett og muskulatur. European Elephant Group sendte artikkel til Mattilsynet som vedlegg til sin høringsuttalelse.

Tekst: Inge Sellevåg

Reklamer

Om ingesellevag

Pensjonert journalist, tidligere ansatt i Bergens Tidende (1968-2010).
Dette innlegget ble publisert i Dokumentasjon og merket med , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s